Time Δευτ.- Παρασκ.: 06:00μμ - 09:00μμ

Λύκειον των Ελληνίδων Λαμίας
Time 22310-22582

008

Την 31η Αυγούστου 2022 με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο η τελετή της αναγραφής στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου

και η υπογραφή της σχετικής Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τα Σεβασμιώτατα Μέλη της Πατριαρχικής Συνόδου, παρουσία του Σεβασμιωτάτατου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών συνοδευόμενου από πλήθος προσκυνητών, αρχόντων, κλήρου και λαού από την τοπική Εκκλησία της Φθιώτιδος, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. κ. Χρυσοστόμου συνοδευόμενου και αυτού από ομάδα προσκυνητών, αρχόντων, κληρικών και λαού, από την ιδιαίτερη πατρίδα του Οσίου Βησσαρίωνος, το Πεταλίδι Μεσσηνίας , καθώς και πλήθους Αρχιερέων και πιστών.

Στο ιστορικό αυτό γεγονός για την μητρόπολή μας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με τον πατρικό του λόγο τόνισε τη σημασία που έχει η παρουσία των Αγίων στη ζωή της εκκλησίας λέγοντας: "... το Οικουμενικόν Πατριαρχείον ενέγραψε και συνεχίζει να εγγράφη τους Αγίους μας, τα ιερά ταύτα κατοικητήρια του ζώντος Θεού και ζώσας εικόνας της δόξης Του, εις τας αγιολογικάς δέλτους. Η Εκκλησία είναι ζων θεανθρώπινος οργανισμός, και η αγιότης είναι, ούτως ειπείν, «το DNA της». Δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και ούτε δυνάμεθα να φαντασθώμεν Εκκλησίαν χωρίς Αγίους".

Ο πατέρας Βησσαρίωνας διακόνησε το λαό της Φθιώτιδας ως κληρικός και μοναχός της Ιεράς Μονής Αγάθωνος προσφέροντας απλόχερα την αγάπη του και τη συμπαράστασή του στους ανθρώπους. Η χαρακτηριστική βραχνή του φωνή προσέφερε παρηγοριά και φως σε όσους είχαν ανάγκη.

Το αίτημα για την επίσημη αναγραφή του στο Αγιολόγιο της εκκλησίας αρχικά χειρίστηκε ο Μακαριστός Μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος και συνέχισε με σεβασμό και επιμονή ο διάδοχός του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ Συμεών. Οι άοκνες προσπάθειές του, η μεθοδικότητά του, το άριστα τεκμηριωμένο αίτημα της Αγιοκατάταξης του Οσίου όπως και το υψηλό κύρος που απολαμβάνει στους κόλπους της Εκκλησίας είχαν το αίσιο αποτέλεσμα να έχουμε τη χαρά και την τιμή της ευλογίας του Οσίου Βησσαρίωνα.

Στην τελετή παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ιωάννης Οικονόμου, η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ως και οι Δήμαρχοι Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου, Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος και Αμφικλείας - Ελατείας κ. Αθανασία Στιβακτή.

Επίσης, την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, η εξ Αταλάντης Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, καθώς και οι Δήμαρχοι Πεύκης Αττικής και Καλαμάτας Μεσσηνίας.

Το Λύκειο των Ελληνίδων Παράρτημα Λαμίας εκπροσωπήθηκε στο ιστορικό αυτό γεγονός από την Πρόεδρο Βασιλική Ζησοπούλου- Αθανασίου και την Έφορο φιλολογικού Ελένη Μακρή- Θεοδώρου.
Η μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου θα εορτάζεται στις 22 Ιανουαρίου κάθε έτους, όμως η τοπική μας Εκκλησία θα γιορτάζει και την ιστορική και μοναδική ημέρα της Αγιοκατάταξης, την τελευταία ημέρα του Εκκλησιαστικού έτους την 31η Αυγούστου.