Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.
Time Δευτ.- Παρασκ.: 06:00μμ - 09:00μμ

Λύκειον των Ελληνίδων Λαμίας
Time 22310-22582

IMG 0042 

Το διήμερο 2-3 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία εκδρομή στην ακριτική Αλμωπία (Π.Ε. Πέλλας).Το φθινοπωρινό τοπίο των χωριών Όρμα και Λουτράκι στους πρόποδες του Βόρα (Καϊμακτσαλάν), η επίσκεψη στα ιαματικά Λουτρά σε συνδυασμό με την πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση της περιοχής ενθουσίασαν τα μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων Λαμίας.

Όπως επίσης και το βραδινό γλέντι υπό τους ήχους της παραδοσιακής Μακεδονικής ορχήστρας «οι ΚΑΡΑΤΖΟΒΙΤΕΣ» και της γκάιντας του Νίκου Μούτσελου.

Να ευχαριστήσουμε για την πρόσκληση και τη ζεστή φιλοξενία τους κυρίους Πέτρο και Γιάννη Σέλκο καθώς και τον Λαογραφικό Όμιλο «οι Άλμωπες».

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η μοναδική εμπειρία της επίσκεψης στο Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη-Κέντρο Έρευνας Μάσκας και της γνωριμίας με τον ίδιο τον δημιουργό, ο οποίος χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης για την καταγραφή του υλικού και άυλου λαϊκού μας πολιτισμού.

Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στις κυρίες, μέλη του συλλόγου Φίλων του Εθνογραφικού Κέντρου, Ζωή Βεσυροπούλου και Γιούλη Δήμου για τη φιλοξενία και τον κο Αχιλλέα Τσιάρα για την ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο Μουσείο.

ikaria 2019 028

Στις  6-9 Σεπτεμβρίου το ΛΕΛ ταξίδεψε στην Ικαρία, το νησί με τους μακροβιότερους ανθρώπους και τους χαλαρούς ρυθμούς ζωής. Αφορμή ήταν το 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών, διοργανωμένο από το Λύκειο των Ελληνίδων ΙΚΑΡΙΑΣ, με την επιμέλεια του Κου Πρασσάκη Χρήστου και την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Χριστού Ραχών.

Το ΛτΕ Λαμίας στο φεστιβάλ Αμμουλιανιώτικα 2019

Σε φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Αμμουλιανή Χαλκιδικής βρέθηκε το ΛτΕ Λαμίας το τριήμερο 28-30 Ιουνίου με την εφηβική ομάδα του ,το δάσκαλο τους Βαγγέλη Τσαγανό , τη συνοδεία κάποιων γονέων αλλά και κυριών του συμβουλίου.

Προσκυνηματική Εκδρομή στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά Βοιωτίας

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου το ΛΕΛ πραγματοποίησε Προσκυνηματική εκδρομή στη Μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία.  Κύριος στόχος μας δεν ήταν μόνο η γνωριμία της ιστορικής Μονής που έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην επανάσταση του 1821 αλλά κυρίως η συμμετοχή μας στην τέλεση της ακολουθίας  των Α΄ χαιρετισμών της Παναγίας μας.

Η πρόσκληση έγινε ευχάριστα αποδεκτή από πολλούς και έτσι συμπληρώθηκαν 2 λεωφορεία με την συνοδεία σχεδόν όλων των κυριών του Δ.Σ. Περιηγηθήκαμε  στις 2 μεγάλες εκκλησίες που διαθέτει το μοναστήρι, τον ναό της Παναγίας και το Καθολικό. Οι εντυπώσεις μας; Όλες σε μια φράση: Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ…….

Αρχιτεκτονικός τύπος σύνθετος οκταγωνικός ή ηπειρωτικός, τρούλος περίπου 9 μέτρα, τεχνική της ορθομαρμάρωσης, εξαιρετικές τοιχογραφίες κα τα πιο καλοδιατηρημένα σύνολα ψηφιδωτών από την περίοδο της Μακεδονικής Αναγέννησης.

Προσευχηθήκαμε στην κατανυκτική τέλεση των χαιρετισμών και μετά το πέρας της ακολουθίας περάσαμε απ’ την Λειβαδιά για να  απολαύσουμε βόλτα και φαγητό δίπλα στην Κρύα. Με ηρεμία ψυχής κα πνεύματος  επιστρέψαμε στην πόλη μας.

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας,

IMG 6539

Το Σαββατοκύριακο 12,13 Ιανουαρίου ήταν ένα δημιουργικό  διήμερο για την οικογένεια του Λυκείου αφού πραγματοποίησαν μια εκδρομή στο μαγευτικό Τσεπέλοβο όπου συνδύασαν χαλάρωση από τη καθημερινότητα, όμορφες εικόνες από τα χιονισμένα Ζαγοροχώρια, βιωματικό μάθημα Ηπειρωτικών χορών από τον Κωνσταντίνο Βαγγελή,

4

Την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου το Λύκειο Ελληνίδων επισκέφτηκε τα Τρίκαλα και το Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο που φιλοξένησε το Μύλο των Ξωτικών.

Μετέωρα

Κάθε χρόνο το Λ.Ε.Λ πραγματοποιεί μια όμορφη εκδρομή για να παρακολουθήσουν τα μέλη του Λυκείου μας και οι φίλοι μας τους χαιρετισμούς.

pilio 2018 00008

Ένα εποικοδομητικό  αλλά και ευχάριστο διήμερο για τους ενήλικες χορευτές του Λυκείου μας, αλλά και για τα παριστάμενα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν το Σαββατοκύριακο 24και 25 /2/2018.

laimos

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2017, μια παρέα χορευτών του Λυκείου των Ελληνίδων Λαμίας, διοργάνωσε διήμερη εκδρομή σε μέρη της Δυτικής Μακεδονίας.

1

Όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος πραγματοποιήσαμε μια όμορφη χριστουγεννιάτικη εκδρομή στην Αθήνα για τους μικρούς μας χορευτές.

Τσαγανός Ευάγγελος

Ο Τσαγανός Ευάγγελος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1976 και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Λαμία.. Τα πρώτα του χορευτικά βήματα τα έκανε, εκτός από τα γλέντια στην γενέτειρά του πατέρα του (Μοσχοκαρυά Φθιώτιδας), αλλά και την γενέτειρα της μητέρας του (Κατερίνη Πιερίας), στις αίθουσες του Λυκείου Ελληνίδων Λαμίας.

Το 1994 εισήχθη στο Τμήμα Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής Σερρών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από το οποίο αποφοίτησε το 1999, ενώ το 2000 ξεκίνησε την μεταπτυχιακή του διατριβή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Κατεύθυνση προπονητικής στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Κομοτηνής.

Τα χορευτικά του βήματα συνεχίστηκαν, στο διάστημα της φοιτητικής του ζωής, σε πολλούς συλλόγους της περιοχής των Σερρών.

Ως δάσκαλος χορού ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα το 1997 σε πολλούς συλλόγους και σωματεία του νομού Σερρών μεταξύ των οποίων και στο ΛτΕ Σερρών(2000-2009).

 • Έχει παρακολουθήσει και συμμετέχει ανελλιπώς  σε πολλά σεμινάρια και συνέδρια με βασικό θέμα τον Λαϊκό μας Πολιτισμό μεταξύ των οποίων και:
 • Διεθνή Συνέδρια για την Έρευνα του Χορού, Δ.Ο.Λ.Τ. ( Διεθνής Οργάνωση Λαϊκής Τέχνης ).                 
 • Σεμινάρια Παραδοσιακών χορών Λ.Ο. «ΟΙ ΑΛΜΩΠΕΣ», Αριδαία.
 • Συναντήσεις Προέδρων, Εφόρων Χορού και δασκάλων χορού, Κεντρικό Λύκειο Ελληνίδω.

 Σε πολλά συνέδρια συμμετείχε σε ανακοινώσεις, ως συγγραφέας

 • Διπλωματική εργασία με θέμα : « Αναφορά στη ζωή των Σαρακατσάνων και στα παραδοσιακά στοιχεία που συνθέτουν τον πολιτισμό τους ».Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών.
 • Εργασία με θέμα : « Σημειώσεις για την παρουσία των χορευτών στη σκηνή». Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών.
 • Δεύτερος συγγραφέας σε εργασία με θέμα : « Διαχρονικές συνδέσεις του κύκλιου χορού των Βλαχοφώνων ». Σέρρες, 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λαϊκού Πολιτισμού.
 • Δεύτερος συγγραφέας σε εργασία με θέμα : «Εθνοκοινωνιοϊστορία: «Μια μέθοδος προσέγγισης του πολιτισμικού περιβάλλοντος των Βλάχων». 8οΔιεθνές Συνέδριο Κομοτηνής.
 • Ανακοίνωση εργασίας-πόστερ με θέμα : « Μορφολογική ανάλυση των κλέφτικων χορών των Σαρακατσαναίων του Νομού Σερρών ».8ο Διεθνές Συνέδριο Κομοτηνής.
 • Δεύτερος συγγραφέας σε εργασία με θέμα : « Μουσικοχορευτική παράδοση των ντόπιων κατοίκων του Νομού Σερρών ». 8ο Διεθνές Συνέδριο Κομοτηνής.
 • Πρώτος συγγραφέας σε εργασία με θέμα : « Μορφολογική ανάλυση των χορών των ντόπιων κατοίκων του χωριού Βαμβακοφύτου του Νομού Σερρών ».9ο Διεθνές Συνέδριο Κομοτηνής.

Επίσης δίδαξε παραδοσιακούς χορούς σε σεμινάρια για ξένους ( Αρχαία Άβδηρα Ξάνθης,  Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής, Οδησσό, Παρίσι , Φρανκφούρτη, Αυστραλία, Βερολίνο, Λύων, Νάπολι κ.α.)

Αποτέλεσε μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου Λαϊκού Πολιτισμού που πραγματοποίησε το Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, και ιδρυτικό μέλος του Κ.Λ.Ε.Μ.Σ ( Κέντρου Λαογραφικών Ερευνών και Μελετών Σερρών), διοργανώνοντας σεμινάρια παραδοσιακού χορού στις γιορτές των Χριστουγέννων κάθε χρόνο.

Τέλος συνεργάζεται τα τελευταία 12 χρόνια με το σύλλογο «Οδύσσεια-Περίπολοι και Ανακαλύψεις», που εδρεύει στο Παρίσι και έχει σκοπό τη διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού.

Λάππα - Πασπάλη Αναστασία

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη πόλη της Λαμίας, όπου από τριών ως δεκαέξι ετών ασχολήθηκε με τον κλασικό και μοντέρνο χορό, λαμβάνοντας μέρος σε παραστάσεις.Ταυτόχρονα από το 1983 είναι μέλος του Λυκείου Ελληνίδων Λαμίας ως χορεύτρια και από το 2005 ανήκει και στη διδακτική του ομάδα. Τέλος ασχολήθηκε στα μαθητικά της χρόνια με το χώρο του κλασσικού αθλητισμού και συγκεκριμένα υπήρξε αθλήτρια του στίβου με πανελλήνιες διακρίσεις.

Το 1999 ως φοιτήτρια των Τ.Ε.Φ.Α.Α. εκπροσώπησε την Ελλάδα σε ομαδικό πρόγραμμα ρυθμικής γυμναστικής στο παγκόσμιο φεστιβαλ χορού – γυμναστραδα του Goteborg της Σουηδίας. Το 2001 αποκτά πτυχίο aerobics instructor από την ιδιωτική σχολή IFA. Αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή σε σεμινάρια μουσικοκριτικής αγωγής και θεατρικού παιγνιδιού.

Από το σημείο αυτό και μετά ασχολείται επαγγελματικά διδάσκοντας ρυθμική γυμναστική και παραδοσιακούς χορούς σε νηπιαγωγεία, σχολεία, γυμναστικούς συλλόγους και γυμναστήρια στην Αθήνα, τη Λαμία και τη Χαλκίδα.  Το 2010 ιδρύει το γυμναστήριο Εν Κινήσει του οποίου ηγείται και καθοδηγεί την ομάδα μέχρι σήμερα.

Τέλος έχει συμμετάσχει κατά καιρούς με τις χορευτικές ομάδες που ήταν υπεύθυνη σε παραστάσεις, event, σε διαγωνισμούς καθώς και σε συνέδρια χορού.

Χουσιανίτου Σταυρούλα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Λαμία. Είναι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παράρτημα Σερρών, με ειδικότητες στους ελληνικούς παραδοσιακούς  χορούς και στην ρυθμική αγωνιστική γυμναστική. Από τα 5 της χρόνια ξεκίνησε κλασσικό χορό και δύο χρόνια αργότερα μπήκε στην αγκαλιά του ΛτΕ Λαμίας σαν μαθήτρια και αργότερα έγινε και μέλος της μεγάλης χορευτικής ομάδας.

Εδώ και μία δεκαετία ανήκει και στην διδακτική ομάδα του ΛτΕ Λαμίας.

Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια χορού ανά την Ελλάδα και έχει και η ίδια διδάξει σε σεμινάριο για άγγλους, βέλγους, ολλανδούς  και γερμανούς στην Θάσο και την Αριδαία.

Ασχολείται ενεργά και με τα δύο αντικείμενά της στην περιοχή της Φθιώτιδας.

 

Καλαθάς Κωνσταντίνος

Γεννήθηκε στη Λαμία το 1962. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας κι έκαμε την εξομοίωση του πτυχίου του στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων (Σχολή Επιστημών της Αγωγής). Εργάζεται ως δάσκαλος και υπηρετεί στην  Πρωτοβάθμια Εκπ/ση.  Είναι γέννημα-θρέμμα του Λυκείου των Ελληνίδων Λαμίας, ασχολούμενος από το 1980  με  τον παραδοσιακό χορό, ως μέλος της  χορευτικής ομάδας του Λυκείου μας αρχικά.

Στη συνέχεια ως δάσκαλος του Λυκείου από το 1986, διδάσκοντας στις παιδικές και εφηβικές ομάδες του, αλλά και σε συλλόγους της πόλης της Λαμίας και της Φθιώτιδας γενικότερα. Από το 2004 μέχρι σήμερα είναι ο υπεύθυνος των χορευτικών ομάδων του Λυκείου και συντονιστής της Διδακτικής ομάδας αυτού.

Ριμπάς Χαράλαμπος

Ο Χαράλαμπος Ριμπάς γεννήθηκε στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας.

Σπούδασε Βυζαντινή Μουσική με τον Λυκούργο Αγγελόπουλο στο Ωδείο «Ν. Σκαλκώτας» και συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης του Ωδείου Αθηνών στις θεματικές ενότητες: «Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική (Ψαλτική), τεχνική της σύνθεσης του μέλους στην Ανατολική Μουσική (Ήχος και Μακάμ), μουσική σημειογραφία και παλαιογραφία».

Είναι Πτυχιούχος της Σχολής «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του ΕΑΠ και μεταπτυχιακός φοιτητής στη Σχολή «Επιστήμες της Αγωγής» του ΕΑΠ. Έχει λάβει μέρος και έχει διδάξει σε σημαντικά διεθνή επιστημονικά συνέδρια και σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι μέλος της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας από το 1991, με εκατοντάδες συναυλίες σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία, καθώς και ηχογραφήσεις,  ραδιοφωνικές μεταδόσεις, ακολουθίες και καλλιτεχνικές συνεργασίες. Από το 1995 έχει διατελέσει Πρωτοψάλτης σε ναούς των Αθηνών και της επαρχίας, ενώ από το1997 διδάσκει σε Σχολεία και Ωδεία των Αθηνών και της επαρχίας, όπου διδάσκει και διευθύνει Παραδοσιακές Χορωδίες και Βυζαντινούς Χορούς.

Είναι καθηγητής της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Λαμίας από το 2001. Παράλληλα, διευθύνει από την ίδρυσή του το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Σχολείου, έχοντας παρουσιάσει έντονη συναυλιακή δραστηριότητα και συμμετοχή σε εκδηλώσεις, παραστάσεις, διαθεματικές εργασίες και λοιπές δραστηριότητες. Για το έργο του έχει κατ’ επανάληψη βραβευθεί σε Πανελλήνιο και Περιφερειακό επίπεδο.

Από το 2016 είναι συνεργάτης του Λυκείου Ελληνίδων Λαμίας, όπου διδάσκει και διευθύνει το Σύνολο της Παραδοσιακής Χορωδίας.